16 Mayıs 2011 Pazartesi

hz Sümeyye!..



Ammar’ın annesi Sümeyye!..

Yasir’in sevgili eşi Sümeyye!..

Mü’minlerin cefakar annesi Sümeyye!.. Ve... Ve İslam’ın ilk şehidi Sümeyye!..

Son mübarek dinin, son mübarek peygamberin ilk şehidi...

Evet!.. Evet, türlü işkencelerden sonra Ebu Cehil’in kalbine sapladığı mızrak ile şehadet şerbetini içen Sümeyye.

Kocası Yasir ve iki oğlu ile günlerce işkenceye maruz kalan Sümeyye!

O, müşriklerden işkence gördü.

Ebu Cehil tarafından da şehid edildi. Kızgın Mekke kumlarının üzerine yatırılıp işkence edilen...

El ve ayaklarına dört deve bağlanan ve develer dört ayrı istikamete doğru sürülerek kolları ve bacakları un ufak edilen...

Lat, Menat ve Uzza putlarına imana davet edilen kadın Sümeyye! Allah ve Rasulü’ne olan imanından canı pahasına vazgeçmeyen...

Ölümü sevgiliye kavuşmak istercesine severek karşılayan...

Dünya ve dünyadaki nimetleri bir çırpıda reddeden...

Küfür nizamının yıkılışını kanı ile çabuklaştıran...

Ve bütün mü’minlerin annesi olma şerefine nail olan o güzel anne Sümeyye!..

Ebu Cehiller, Ebu Lehebler yine iş başındalar.

Bu kez Sümeyye’nin kızlarına musallat oldular.

Zaten Sümeyye anne ta o gün bunları bizlere haber vermişti. Gördüğü işkenceler ile...

Akıtılan kanları ile... Ve verdiği canı ile anlatmıştı bize.

“Kızlarıma sahip çıkın” demişti.

“Sahip çıkın benim davamın takipçisi kızlarıma!..

Oğullarım Ammar ve Abdullah bana sahip çıktılar.

Benimle beraber aynı zulüm ve işkenceleri metanetle karşıladılar.

Siz de kızlarıma sahip çıkın” diye haykırmıştı.

Dün Sümeyyeler bedel ödediler. Bugün de kızları bedel ödüyorlar.



Günümüzün Ebu Cehilleri onları bir bir katlediyorlar!

Gürüzler, Alemdaroğulları, Serterler ve ötekiler Sümeyye’nin kızlarına zulmediyorlar.

Yani günümüzün Ebu Cehilleri!..

Sümeyye’nin kızları yerlerde sürükleniyor.

Otobüslerle toplanıp dağ başına atılıyorlar. İdam ile yargılanıyorlar.

Hapsediliyorlar. Üzerlerine panzerler sürülüyor.

Pompalı tüfeklerle katlediliyorlar.

Fakat Sümeyye’nin oğulları ortalıkta gözükmüyorlar nedense!

Neredesiniz ey Sümeyye’nin oğuları? Nerelere kayboldunuz?

Nazar mı değdi sizlere? Hangi delikte Allah’ın vaadini bekliyorsunuz?

Çıksanıza ortaya! Korkmayın!.. İman edin!..

Allah herşeyden daha büyük ve güçlüdür.

Çıkın ortaya artık! Çıkın!..

İman tazeleyin ve Sümeyye’nin oğullarına yaraşır bir biçimde zulme karşı durun!..

Yılmayın.. Ürkmeyin... Dağılmayın...

Eğer Allah’a inanıyorsanız, siz üstünsünüzdür.

Korkaklık ederek zalimleri üstün hale getirmeyin!

Size sesleniyorum anne ve babalar!..

[color=blue]Okulun önünde kızlarını döverek başlarını açtıran anne ve babalar...

Kızlarını eve hapsedip, günde üç öğün dayak atan anne ve babalar...

Kızların namusuna tabelleş olan cebi dolu kodamanlar...

“Ben sana yardım ederim” diyerek, sahte bir nikah ile kız çocukların namusuna tebelleş olan ve üç gün sonra da kapı dışarı eden dini bütün(!) adamlar...

Kızlarının davasına sahip çıkmayan anne ve babalar...

Söyler misiniz, siz kimsiniz? Sizler kimin oğulları ve kızlarısınız?

Sümeyye’nin mi, yoksa Ebu Cehil’in mi?

Yoooo!.. Sizler asla Sümeyye’nin kızları ve oğulları olamazsınız!


Asla!.. Asla!.. Asla o haramzade çocuklar edinmedi.

Sümeyye’nin kızlarına zulmedenler!..

Sizler, olsa olsa Ebu Cehil’in çocukları olabilirsiniz. Yanılıyor muyum acaba?..

Hadi, hayır bizler Ebu Cehil’in oğulları ve kızları değiliz deyin! Diyemezsiniz...

Aslınızı inkar edemezsiniz... Ebu Cehil’in izinde olmaktan vazgeçemezsiniz...



BİR EV, İKİ HİZMETÇİ


Kaynaklar Hz.Sümeyyenin macerasını Ebu huzeyfenin hizmetine girdikten itibaren başlatırlar.İki cihan serverinin risalet vazifesinin  henüz başlamadığı yılardır.Sümeyyenin hizmetinde bulunduğu Ebu huzeyfenin evine yeni bir hizmetçi daha gelir.Bu kişi  Yemenden  Mekkeye   Malik el Ansi'nin  oğlu Yasirdir.O devirde fakir ve garip olanların  bir efendinin himayesine girme  adeti vardır. Yasirde bu sebeple  Ebu Huzeyfenin emri altına girer. Efendisinin işlerini  samimiyetle yerine getirmeye çalışmaktadır.

 Bir süre sonra genç yasir, efendisi Ebu huzeyfeye  çok beğendiği sümeyye ile  evlenme isteğini açar. Ebu huzeyfe bu isteği hemen kabul eder ve sümeyye ile evlendirir.

Böyle bir ortamda bir araya gelen  sümeyye ve yasirin  tek tesellisi,birbirlerine verdikleri  destek ve sevgileriydi.

BU NASIL HAYAT ?

Birbirine çok bağlı olan  sümeyye ve yasirin mutluluğunu  çocukları  Ammar'ın  dünyaya gelmesi  bir kat daha arttırmıştı.Bu duruma ebu  huzeyfede  çok sevinmişti.Bu sevinçle  sümeyyi azat etti ve ona hürriyetini verdi.Fakat sümeyye  buna sevinemedi.Zira temelde  mülkiyet yine efendinindi.Sümeyye ve yasir  bu sebple  yine mahzundular..

derken zekasıyla dikkat çeken  Ammar gençlik çağına geldi.Artık herşeyi daha iyi anlıyordu.Anne ve babasının  yaşadığı ikinci sınıf  insan olma burukluğunu  idrak edebiliyordu.Nihayet Kainatın  Efendisinin İslama daveti başlamıştı.Bu davet adalet,eşitlik ve hürriyet çağrısıydı.Aralarından bir peygamber, insanları kendi ürettikleri ilahları terk etmeye,yalnızca alemlerin Rabbi'ne teslim olmaya davet ediyordu.

Ammar'ın kulağına gelenler,aslında hep özlediği müjdeleri  fısıldıyordu.Resulullah'la karşılaşmak O'nu dinlemek istiyordu.Birgün Allah resulu Aleyküm Selam'ın henüz az sayıdaki ashabıyla Erkamın evinde gizlice toplandığını öğrendi.


DEĞİŞİME AÇILAN KAPI

Ammar evin kapısına geldğinde iki gençle karşılaştı.üçü birlikte içeri girdiler.Resulullahın  okuduğu ayetler  gerçeğe susamış kalplerinde çoktan yer etmişti bile.

Hz peygamberin yanından ayrılan ammar anne ve babasına  Resulullah a.s2dan  ve islama çağrısından söz etti.Ertesi gün  sümeyye ve yasirde peygamberin huzurundaydı.onlarda Allah'ın birliğini  ve hz.Muhammed'in son elçi olduğunu tasdik ettiler.

Hz. sümeyye ailesi müslüman olduklarını gizlemeye çalıştılarsada  bu uzun sürmedi.Ebu huzeyfenin  kabilesi  yasir, sümeyye ve  ammar'ın  islamiyeti kabul ettiklerini  atalarının dinini bıraktıklarını öğrendi. Bunun üzerine  sorguya çekildiler. onlarda imanlarını gizlemediler ve müslüman olduklarını  açıkça söylediler. kabile mensupları  onları  peygamberi yalanlamaya  ve islamı inkar etmeye davet ettiler, fakat hz.sümeyye direndi


KİN VE İŞKENCE

Hz.sümeyye ve ailesini önce karanlık,rutubetli bir mahzene kapattılar.Bu işkenceler onların islama bağlılıklarını eksiltmiyor aksine imanlarını kuvvetlendiriyordu. tek dayanakları herşeyi bilen ve hesabı çok çetin olan yüce Allah'tı.Hz.sümeyye bir taraftan da  kocasını ve oğlunu teselli ediyordu.

Ne hapsetmenin nede aç susuz  bırakmanın onları  yıldırmadığını gören müşrikler  ne yapabileceklerini konusunda  toplanıp müzakereler yaptılar.Aralarından birisi  onları herkesin gözü önünde  çölde direklere bağlayıp kavurucu güneşin altında aç susuz  bırakmayı teklif etti.Böylede yaptılar.işkence bununlada kalmıyordu.Öldüresiye dövüyorlardı. kırbaçlar durmadan inip kalkıyor  her darbe vacutlarını  kan içinde bırakıyordu.

hz.sümeyye ve ailesi bu işkencelere maruz kalırken insanlar seyredip eğlenmek için  akın akın geliyordu. İman abidesi hz.sümeyyenin  başı önüne düşmüştü. Hepsinin vucudunda  derin yaralar vardı.


SABIR, EY YASİR AİLESİ

Allah resulu Aleyküm Selam. işkence yapılan yere geldi.Gözü yaşlı kalbi mahzundu üzgündü.Çünkü onları  korumaya himaye etmeye gücü yetmiyordu.Onları hak ve hakikat  üzere sabit kılması  ve bu musibeti kaldırması için  Allaha dua ediyordu.Onlara doğru ilerledi.

Ne garip hz.sümeyye  hz.yasir ve hz.ammar  iki cihan efendiisni  sanki bütün acılarını unutuverdiler.Allah resulunun  mübarek çehresinin  ışıltısıyla ferahlıyor,o'nun  nazarından destek alıyorlardı.Ve o'nun sözleri o kutlu müjde: SABIR EY YASİR AİLESİ!HİÇ ŞÜPHESİZ,MEKANINIZ CENNETTİR.

Bu müjde için nelere katlanılmaz, hangi can feda edilmezdi? Hz.sümeyyenin  ve ailesinin tüm kalbi tatlı bir esintinin ferahlığıyla doldu.Gözlerinin önünde cennet canlanıverdi.


İSLAM'IN İLK ŞEHİTLERİ

Müşrik topluluğu başında ebu cehil vardı.atalarının dinini inkar eden  bu aileye karşı öfkesi, bütün hücrelerini adeta kurutuyordu.

işkencenin şiddetini gittikçe arttırdılar.Hz. sümeyye  ve ailesinin artık tahammülü  kalmamış gözüküyordu.ebu cehil ve çevresindekiler  artık iş tamamdır  zannederek  hz.sümeyye  ye doğru ilerlediler.ebu cehil hz.peygamberi ve Allah'ı inkar etmesini istedi.Hz.sümeyye tüm gücünü topladı şirkten  ve şirke  ısrar edenlerden  uzak olduğunu  söyledi ve ağzında kalan  son damlalarla ebu cehilin yüzüne tükürdü.

Tam anlamıyla çılgına dönmüş adeta kudurmuştu ebu cehil.Elindeki mızrağı  hz sümeyyeye fırlattı.mızrak  o rabbine teslim olmuş bedeni delip arkasından cıkıverdi.Hz.sümeyye şehitti.Ölümsüzlüğe kanat açmıştı.

Şimdi sıra yasirdeydi.O da  hz.sümeyyenin sevgili eşinin yanıbaşında onunla aynı iklime kanat açmıştı.Hz. yasir  Allah'ın son dininin  ikinci şehidi oldu.

Oğul ammar  şimdiye kadar yapılanlara sabır  göstermişti. Ancak anne ve babasının  feci bir şekilde  şehid edildiklerini  görünce bir an durakladı.Hz. peygamber Aleyküm Selam.  aleyhinde birşeyler söyledi.aslında  içinde volkan  gibi fışkıran  imanını gizliyordu. kimbilir  belki asıl yiğitlik  böyle bir volkanı  gizleyebilmekti. Ve kimbilir  anne ve babasının  hunharca  öldüren  bu alçaklara karşı hz. ammar'ın  kalbindeki  hesp neydi.

Sonunda  ammar'ı bağlı olduğu yerden çözüp  serbest bıraktılar.Hz. sümeyyenin  bu biricik evladı  serbest bırakılınca doğruca hz. peygamber Aleyküm Selam 'a gitti.içler acısı vaziyette  yüzü gözü kana bulanmış bitkinlikten ayaklarını sürüye sürüye  huzura girdi.Ağlıyordu. Anne ve babasının acısından daha çok  Allah ve resulu'ne  bağlılıkta kusur etme ihtimali için  ağlıyordu.

Allah resulu Ammar'ın gözyaşlarını sildi mübarek  eliyle kalbini ve başını  sıvazladı.Onu  dinledikten sonra buyurdu:

Önemli olan kalbinin durumu.Kalbini nasıl buluyorsun ?
Ammar cevap verdi : İmanla  dopdolu !

İşte hz.sümeyyeyi şehid eden o kin tarih boyunca hiç eksilmedi.Her devrin ebu cehilleri  çeşitli memleketlerde  nice sümeyyeleri  nice yasirleri  katlettiler.Evet  o kin taptaze .Ya bizim imanımız ?

Allah cümlemizi şehit olarak ölmeyi nasip eder inşAllah.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder